Middag

Laxsoppa

4 portioner

Olivolja
100 g champinjoner
1 röd paprika
1 gul paprika
6 schalottenlökar
2 dl färsk broccoli
1 ½ tsk curry
1 ½ tsk oregano
500 g lax
1 l fiskbuljong
2 dl grädde
Färsk bladpersilja
salt, peppar
 
Så här gör du: 
Skiva champinjonerna, hacka paprikorna, skala och skiva schalottenlöken. 
Finhacka purjolöken och skär buketter av broccolin. Häll lite olivolja i en kastrull. Tillsätt kryddor, champinjoner, paprika, lök och purjolök. Låt blandning fräsa ca. 1 min. Häll på buljong och grädde, låt koka i ca. 15 min. 
Skär laxen i mindre bitar och lägg i soppan tillsammans med broccolibitarna. Låt sjuda i 5 min. 
Smaka av med salt och peppar och ev.  mer curry. Strö på hackad bladpersilja precis före servering. 
 

Kycklingsoppa

2 portioner 

1 msk rapsolja
200 g kycklingfärs
1 strimlad morot 
1 bit rotselleri
100 g strimlad purjolök 
1 msk tomatpuré 
5 dl hönsbuljong 
salt, peppar 
2 tsk dijonsenap
1 liten förpackning kidneybönor
 
Så här gör du:
Bryn färsen i oljan. Tillsätt morot, rotselleri, purjolök, tomatpuré, salt, peppar och buljong. 
Smaksätt ev. med dijonsenap. Tillsätt bönorna på slutet, så de bara blir varma. 
 

Falafel

4 portioner

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 burk kikärtor, 400 gram
1/2 dl fint hackad persilja
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk spiskummin
mjöl att rulla smeten i
3 msk rapsolja till stekning

Så här gör du:
Skala och hacka löken. Pressa vitlöken. Låt kikärtorna rinna av. Mixa alla ingredienser till en jämn smet. Tillstätt lite mjöl vid behov. Forma bollar och rulla i lite vetemjöl. Stek bollarna i rapsolja i 5-7 minuter.

Kyckling enchiladas

4 portioner

400 g kycklingfilé
2 gula lökar
1 tsk salt
1 tsk sambal oelek
2 dl créme fraiche med smak av tomat och basilika
4 stora eller 8 mindre tortilla bröd
2 dl riven ost (mager)

Så här gör du:
Sätt ugnen på 225 grader.
Strimla kycklingen och hacka löken. Bryn allt i en stekpanna. Krydda med salt och sambal oelek, Rör ner créme fraiche och låt allt koka ihop i någon minut. Fördela röran på tortillabröden och rulla ihop dem. Lägg dem på ett ungssäkert fat. Strö över ost. Gratinera i 10-15 minuter.

Couscous-pytt med kyckling

2 portioner

2 Kycklingfiléer
2 dl couscous
1 avokado
5 cm purjolök
1 vitlöksklyfta
1 röd paprika
olivolja till stekning

Sås:
1 burk lätt-créme fraiche
2-3 msk sweet hot chilisås
1 krm salt
Ev peppar

Så här gör du:
Strimla kycklingen och stek i olivolja tillsammans med vitlök (krossad) Strimla paprika och purjolök, lägg i stekpannan tillsammans med kycklingen. Tillaga couscous enligt hänvisningarna på förpackningen. Låt den sedan steka med övriga ingredienser ett par minuter. Tillsätt sist avokado delad i mindre bitar. Servera med såsen.

Fransk köttgryta

4 portioner

400 g fransyska
2 dl vatten
1 köttbuljongtärning
2 msk soya
2 gula lökar
2 pressade vitlöksklyftor
2 dl lätt creme fraiche
Rivet skal från ½ citron
2 msk fransk senap
1 dl hackad persilja

Så här gör du:
Strimla köttet. Koka upp vatten, buljong och soya. Lägg i köttet och låt koka tills det är mört, ca 45 min.
Tillsätt hackad lök, pressad vitlök, creme fraiche, citron och senap.
Koka i 5 min utan lock. Red av om du vill ha en tjockare sås.
Strö över persilja och servera med fullkornsris eller potatis.

Indisk kyckling med curry

6 portioner

6st kycklingfiléer(125 gram/filé)
1 msk olivolja
1tsk curry
1-2 vitlöksklyftor
1 burk kokosmjölk (lätt)
2 dl naturell mild yoghurt 3%
1 tsk maizena
1 hönsbuljong
1 burk minimajs (ca 425 g)
1 röd paprika

Så här gör du:
Stek kycklingen salta, peppra och lägg i en ugnsform. Strimla paprika, skala äpplena och fräs de tillsammans med minimajsen och lägg allting över kycklingen.
Fräs vitlök och curry i olja i en vid kastrull och lägg i buljongtärningen. Häll över kokosmjölk, naturell yoghurt som är utblandad med maizena (så det inte skär sig). Koka upp. Smaka av med salt och peppar och eventuellt mer buljong.

Servera med råris.