Jultips

Juliga köttbullar

Näringsvärde/portion inkl. potatis: 290 kcal

Protein: 20 g
Fett: 5 g
Kolhydrater: 5 g

2 stora lökar
2 msk smör
1 dl mellangrädde
1 dl mjölk
1 dl ströbröd
1 kg blandfärs
3 tsk salt
2 ägg
2 krm kryddpeppar
6 mortlade enbär
1 msk sirap

Så här gör du:
Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk tillsammans med smör i en panna. Låt löken kallna. Blanda grädde, mjölk och ströbröd i en bunke. Låt det svälla i ca 10 min. Blanda färsen med salt, rör ner äggen. Krydda med kryddpeppar, enbär och sirap. Rör ner löken i ströbrödsblandningen och blanda sen ner färsen. Rulla små bullar av färsen och lägg på ett vattensköljt skärbräde. Stek köttbullarna i smör och nejlikor i omgångar ca 8 minuter.

Janssons frestelse på Zucchini

6 portioner.

1st liten ask ansjovosfiléer (125 g)
2st stora gula lökar (ca 500 g)
50g smör
2.5st zucchini (2-3 ca 800 g)
2krm malen vitpeppar
2dl grädde

Så här gör du:
Värm ugnen till 250°. Låt ansjovisfiléerna rinna av. Skala och strimla lökarna. Fräs dem i smör i ens tekpanna. Sänk sedan värmen och låt löken bli mjuk, genomskinlig och gyllengul på låg värme. Rör om då och då. Det tar ca 10 minuter. Ta upp löken och lägg åt sidan. Skär zucchinin i stavar. Fräs stavarna i omgångar i smör. Smörj en ugnssäker form och täck bottnen med hälften av zucchinistavarna. Lägg sedan på löken. Skär ansjovisfiléerna på längden och fördela strimlorna ovanpå löken. Krydda med malen vitpeppar. Täck med resten av zucchinistavarna.Ställ in formen i ugnen och grädda den i 15 minuter. Slå av vätskan som bildats och häll istället på grädde. Grädda frestelsen i ytterligare 10 minuter. Låt lådan stå en stund före servering.

Julsallad

Julsallad
Näringsvärde/portion: 320 kcal

Protein: 7 g
Fett: 13 g
Kolhyderater: 40 g

Innehåll:
4 portioner
4 dl kokt rött råris
2 msk riven ingefära
1 finhackad vitlöksklyfta
1 rött äpple, skuret i tunna skivor
2 dl strimlad rödkål
1 dl färsk hackad koriander
2 msk kallpressad rapsolja
1 msk honung
2 tsk malen kanel
en nypa havssalt
1 förpackning färsk babyspenat
4 msk gojibär
1/2dl hasselnötter

Så här gör du:
Koka råriset enligt förpackningen och spola det kallt i en sil. Låt rinna av. Blanda i riven ingefära, finhackad vitlök, tunt skivat äpple, strimlad rödkål och finhackad koriander. Blanda rapsolja, honung och malen kanel i en liten skål. Vänd runt blandningen ordentligt med salladen och smaka av med havssalt. Vänd sist ner babyspenat och strö över gojibär och hasselnötter.

Saffransbullar

50 gram jäst
5 dl lättmjölk
3/4 dl flytande margarin
1/2 tsk salt
1 dl socker
2-3 pkt saffran
250 gram mager kesella, 1%
1 dl pofiber
ca 13 dl vetemjöl
russin
ägg till pensling

Så här gör du:
Smula jästen. Värm mjölken till 37 grader och blanda ut jästen. Blanda alla andra ingredienser och arbeta ihop allt till en smidig deg. Låt jäsa i 30 minuter. Gör 40 bullar och tillsätt russin. Jäs ytterligare 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg. Grädda bullarna 5-10 minuter i mitten av ugnen i 225-250 grader.

Quinoa a la malta

Näringsvärde/portion: 290 kcal

Protein: 9 g
Fett: 3 g
Kolhyderater: 58 g

Innehåll:
(4 portioner)
1 l kokt röd quinoa
3 dl naturell yoghurt
1 vaniljstång
1 dl frysta tinade hallon
1 dl honung eller lönnsirap
Kakao och kanel

Så här gör du:
Koka quinoan enligt anvisningar på förpackningen.
Spola den kall och låt den rinna av ordenligt.
Mixa hallon och honung/lönnsirap till en slät puré. Skåra vaniljstången och skrapa ur de svarta fröna i yoghurten och blanda väl.
Vänd runt quinoan med yoghurten.
Servera med hallonpurén och toppa med lite kakao och kanel.