Näringsvärde/portion inkl. potatis: 290 kcal
Protein: 20 g
Fett: 5 g
Kolhydrater: 5 g
2 stora lökar
2 msk smör
1 dl mellangrädde
1 dl mjölk
1 dl ströbröd
1 kg blandfärs
3 tsk salt
2 ägg
2 krm kryddpeppar
6 mortlade enbär
1 msk sirap
Så här gör du:
Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk tillsammans med smör i en panna. Låt
löken kallna. Blanda grädde, mjölk och ströbröd i en bunke. Låt det svälla i ca
10 min. Blanda färsen med salt, rör ner äggen. Krydda med kryddpeppar, enbär
och sirap. Rör ner löken i ströbrödsblandningen och blanda sen ner färsen.
Rulla små bullar av färsen och lägg på ett vattensköljt skärbräde. Stek
köttbullarna i smör och nejlikor i omgångar ca 8 minuter.
6 portioner.
1st liten ask ansjovosfiléer (125 g)
2st stora gula lökar (ca 500 g)
50g smör
2.5st zucchini (2-3 ca 800 g)
2krm malen vitpeppar
2dl grädde
Så här gör du:
Värm ugnen till 250°. Låt
ansjovisfiléerna rinna av. Skala och strimla lökarna. Fräs dem i smör i ens
tekpanna. Sänk sedan värmen och låt löken bli mjuk, genomskinlig och gyllengul
på låg värme. Rör om då och då. Det tar ca 10 minuter. Ta upp löken och lägg åt
sidan. Skär zucchinin i stavar. Fräs stavarna
i omgångar i smör. Smörj en ugnssäker form och täck bottnen med hälften av
zucchinistavarna. Lägg sedan på löken. Skär ansjovisfiléerna på längden och
fördela strimlorna ovanpå löken. Krydda med malen vitpeppar. Täck med resten av
zucchinistavarna.Ställ
in formen i ugnen och grädda den i 15 minuter. Slå av vätskan som bildats och
häll istället på grädde. Grädda frestelsen i ytterligare 10 minuter. Låt lådan
stå en stund före servering.
Julsallad
Näringsvärde/portion: 320 kcal
Protein: 7 g
Fett: 13 g
Kolhyderater: 40 g
Innehåll:
4 portioner
4 dl kokt rött råris
2 msk riven ingefära
1 finhackad vitlöksklyfta
1 rött äpple, skuret i tunna skivor
2 dl strimlad rödkål
1 dl färsk hackad koriander
2 msk kallpressad rapsolja
1 msk honung
2 tsk malen kanel
en nypa havssalt
1 förpackning färsk babyspenat
4 msk gojibär
1/2dl hasselnötter
Så här gör du:
Koka råriset enligt förpackningen och spola det kallt i en sil. Låt rinna av.
Blanda i riven ingefära, finhackad vitlök, tunt skivat äpple, strimlad rödkål
och finhackad koriander. Blanda rapsolja, honung och malen kanel i en liten
skål. Vänd runt blandningen ordentligt med salladen och smaka av med havssalt.
Vänd sist ner babyspenat och strö över gojibär och hasselnötter.
50 gram jäst
5 dl lättmjölk
3/4 dl flytande margarin
1/2 tsk salt
1 dl socker
2-3 pkt saffran
250 gram mager kesella, 1%
1 dl pofiber
ca 13 dl vetemjöl
russin
ägg till pensling
Så här gör du:
Smula jästen. Värm mjölken till 37 grader och blanda ut jästen. Blanda alla andra ingredienser och arbeta ihop allt till en smidig deg. Låt jäsa i 30 minuter. Gör 40 bullar och tillsätt russin. Jäs ytterligare 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg. Grädda bullarna 5-10 minuter i mitten av ugnen i 225-250 grader.
Näringsvärde/portion: 290 kcal
Protein: 9 g
Fett: 3 g
Kolhyderater: 58 g
Innehåll:
(4 portioner)
1 l kokt röd quinoa
3 dl naturell yoghurt
1 vaniljstång
1 dl frysta tinade hallon
1 dl honung eller lönnsirap
Kakao och kanel
Så här gör du:
Koka quinoan enligt anvisningar på förpackningen.
Spola den kall och låt den rinna av ordenligt.
Mixa hallon och honung/lönnsirap till en slät puré. Skåra vaniljstången och
skrapa ur de svarta fröna i yoghurten och blanda väl.
Vänd runt quinoan med yoghurten.
Servera med hallonpurén och toppa med lite kakao och kanel.