25 g jäst för söta degar
3 dl ljummet vatten
1 tsk salt
2 msk honung
5-5 1/2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1 dl solroskärnor
1 dl sesamfrö
100 g torkade aprikoser
Så här gör du:
Skär aprikoserna i tärningar.
Smula jästen i en degbunke och tillsätt vatten. Rör tills jästen löst
sig. Tillsätt övriga ingredienser. Arbeta samman till en smidig deg.
Låt jäsa under bakhanduk i 45 minuter.
Lägg degen i valfri brödform. Låt jäsa i 45 minuter.
Grädda mitt i ugnen i 180 grader 20-30 minuter.
"att veta om det är färdigt tips": brödet ska låta ihåligt när du knackar på det på undersidan.
5 dl vatten
50 g jäst
½ dl rapsolja
200 g morötter, finrivna
1 tsk salt
2 msk flytande honung
4 dl vetemjöl
8 dl fullkornsdinkelmjöll
Så här gör du:
Rör ut jästen ljummet vatten. Blanda ihöp allt. Jäs 30 min. Knåda och platta ut i smord långpanna. Skär med mjölad kniv 24 bitar. Nagga.
Jäs 30 min.
Ställ plåten mitt i ugnen 15-20 min i 225 grader.
ca 40 st
250 grader
Dag 1
1 l vatten
2 dl fyrkornskross (eller rågross,vetekross)
2 dl linfrö
1 msk salt
2 dl fint rågmjöl
Dag 2
7 dl filmjölk / yoghurt
100 g jäst
0,5 dl ljus sirap
1 dl solroskärnor
2,5 - 3 l vetemjöl special
Dag 1: Koka upp vattnet med fyrkornskross, linfrö och salt. Låt koka ca 10 min. Ta kastrullen från plattan och rör i rågmjölet. Låt kallna och täck sedan med lock eller plastfolie. Låt stå till nästa dag i rumstemeratur.
Dag 2: Blanda ner filmjölken i gröten från dag 1 och värm försiktigt till fingervarmt, Lös upp jästen i lite av blandningen. Tillsätt sirap, solroskärnor och det mesta av vetemjölet. Arbeta till fast deg. Låt degen jäsa övertäckt 30 min. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Forma frallor som läggs på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa 30 min. Pensla med lite äggvatten. sesamfrön på. Grädda frallorna mitt i ugnen ca 7 - 8 min i 250 grader. Låt svalna på galler utan bakduk.
175 grader
Så här gör du:
Blanda de torra ingredienserna på en plåt med höga kanter. Pudra över rikligt med kanel och lite kardemumma. Ringla över honung, olja och droppa över vattnet. Arbeta samman muslin och rosta den i ugnen ca 20 min i 175 grader. Tillsätt sedan gärna russin, aprikoser mm i små bitar. Förvara muslin i en glasburk med tättslutande lock.