Frågor & svar

Här får du svar på frågor som ofta ställs i samband med Viktiga barn projektet.
Har du en fråga att ställa får du gärna ta kontakt med oss.

Kan man göra studiebesök eller praktik i Viktiga barn projektet?
Självklart kan man det! När det gäller studiebesök är vår policy att vi inte tar emot sådana medan barnen och ungdomarna är på Kungsporten. Man kan alltså inte vara med inne i sporthallen om de viktiga tränar och bara sitta och titta på. Vill man göra ett studiebesök får man göra det när barnen och ungdomarna inte är där. Man får då träffa någon av ledarna som kan berätta om verksamheten.

Praktik:
Vi får många frågor om praktik. Vi tar inte emot praktikanter som har en kortare praktiktid än en termin. Det skapar en otrygghet hos barnen och ungdomarna med vuxna som kommer och går. För oss är det viktigt att kunna erbjuda kontinuitet. Barnen ska kunna möta samma vuxna vecka efter vecka och bygga en relation med dem.

Går de som tränar i Viktiga barn projektet ner i vikt?
Vi försöker att inte fokusera så mycket på viktminskning. Snarare vill vi fokusera på att barnen och ungdomarna ska få uppleva rörelseglädje. Att de ska få ett bättre självförtroende och en större kroppskännedom. Visst är det stort om de skulle lyckas tappa några kilon men det är lika stort när ett barn som tidigare varit helt inaktivt lämnar sitt rum, datorn och godispåsen för att en kväll träna tillsammans med andra barn i samma situation och tillsammans med vuxna som bryr sig. När träningen blir en god vana. Eller på tal om goda vanor, när en av ungdomarna lär sig att äta frukost och sedan försöker lära resten av familjen samma goda vana. Vi väger aldrig barnen och ungdomarna som kommer till oss, och vi pratar inte vikt med dem om de inte själva tar upp det, istället försöker vi vara en instans där barnen och ungdomarna på ett roligt och lekfullt sätt får göra något åt sin situation.

Kan en kyrka samarbeta med myndigheter?
För oss är det viktigt att understryka att Viktiga barn är neutral mark, vi befinner oss i en byggnad som ägs av en frikyrkoförsamling men viktiga barn och ungdomar innehåller inte några konfessionella inslag. Tanken är att barn och ungdomar från alla religioner och med olika bakgrund ska kunna träna i Viktiga barn. När man kommer till en Viktig träning så är det just träning som står på schemat. Det vi däremot pratar om på våra träningar är ordet respekt, att ha respekt och visa respekt både mot sig själv och andra människor.